Bakalářská práce je zaměřena na znalosti všeobecných sester v oblasti nutriční podpory na celkový zdravotní stav geriatrického pacienta. Skládá se z teoretické a výzkumné části. V teoretické části je popis geriatrického pacienta, potřeba výživy v ošetřovatelské péči, malnutrice, nutriční podpora. Ve výzkumné části je použito kvantitativního výzkumného šetření pomocí nestandardizovaného dotazníku. Cílem bylo zmapovat znalosti všeobecných sester o významu a hodnocení nutričního screeningu, organizační zajištění podávání stravy nesoběstačným pacientům. Zkoumaný soubor respondentů je tvořen 30 všeobecnými sestrami z Městské nemocnice Městec Králové a 34 všeobecnými sestrami z Nemocnice Jičín. Výstupem práce je manuál pro rodinné příslušníky geriatrických pacientů o důležitosti správné výživy a nutričních doplňků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the knowledge of general nurses in the area of nutritional support and healt condition of geriatric patient. It consists of theoretical and research part. The theoretical part consists of description of the geriatric patient, nutritional needs in nursing care, malnutrition and nutritional support. In the research part, you can find quantitative research through nonstandardized questionnare. The goal was to see the knowledge of general nurses about the meaning and evaluation of nutritional screening, and organizational security about giving nutrition to unselfsufficient patients. The research set of respondents consists of 30 general nurses from City hospital in Mestec Kralove and 34 general nurses from hospital in Jicin. The output of this thesis is a manual for family members of geriatric patients about the importance of proper nutrition and nutritional supplements.
Klíčová slova
geriatrický pacient, nutriční výživa, nutriční screening, malnutrice, potřeba výživy v ošetřovatelské péči
Klíčová slova v angličtině
geriatric patient, nutritional support, nutritional screening, malnutrition, and nutritional needs in nursing care.
Rozsah průvodní práce
77 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na znalosti všeobecných sester v oblasti nutriční podpory na celkový zdravotní stav geriatrického pacienta. Skládá se z teoretické a výzkumné části. V teoretické části je popis geriatrického pacienta, potřeba výživy v ošetřovatelské péči, malnutrice, nutriční podpora. Ve výzkumné části je použito kvantitativního výzkumného šetření pomocí nestandardizovaného dotazníku. Cílem bylo zmapovat znalosti všeobecných sester o významu a hodnocení nutričního screeningu, organizační zajištění podávání stravy nesoběstačným pacientům. Zkoumaný soubor respondentů je tvořen 30 všeobecnými sestrami z Městské nemocnice Městec Králové a 34 všeobecnými sestrami z Nemocnice Jičín. Výstupem práce je manuál pro rodinné příslušníky geriatrických pacientů o důležitosti správné výživy a nutričních doplňků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the knowledge of general nurses in the area of nutritional support and healt condition of geriatric patient. It consists of theoretical and research part. The theoretical part consists of description of the geriatric patient, nutritional needs in nursing care, malnutrition and nutritional support. In the research part, you can find quantitative research through nonstandardized questionnare. The goal was to see the knowledge of general nurses about the meaning and evaluation of nutritional screening, and organizational security about giving nutrition to unselfsufficient patients. The research set of respondents consists of 30 general nurses from City hospital in Mestec Kralove and 34 general nurses from hospital in Jicin. The output of this thesis is a manual for family members of geriatric patients about the importance of proper nutrition and nutritional supplements.
Klíčová slova
geriatrický pacient, nutriční výživa, nutriční screening, malnutrice, potřeba výživy v ošetřovatelské péči
Klíčová slova v angličtině
geriatric patient, nutritional support, nutritional screening, malnutrition, and nutritional needs in nursing care.
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Zjistit stav znalostí všeobecných sester o významu nutričního screeningu
2. Identifikovat kritická místa ošetřovatelské péče při podávání stravy geriatrickým pacientům
3. Zmapovat organizační zajištění podávání stravy na odděleních geriatrických pacientů
4. Vypracovat manuál pro rodinné příslušníky pacientů o důležitosti správné výživy a nutričních doplňků
Teoretická východiska:
Výživa ma v každém věku určitá specifika. Nejinak je tomu i u geriatrických pacientů. Nutriční potřeby geriatrických pacientů se liší od potřeb osob v produktivním věku v několika oblastech. V důsledku nevhodného stravování může docházet ke zhoršování zdravotního stavu.
Výzkumné otázky:
1. Předpokládáme, že všeobecné sestry znají význam a hodnocení nutričního screeningu
2. Předpokládáme, že pacienti s poruchou soběstačnosti jsou více ohroženi malnutricií, než pacienti bez poruchy soběstačnosti
3. Předpokládáme, že všeobecné sestry pociťují nedostatek času pro zajištění podávání stravy geriatrickým pacientům
4. Předpokládáme, že se na organizačním zajištění podávání stravy pacientům na geriatrických odděleních podílejí všichni členové ošetřovatelského týmu
5. Předpokládáme, že se na podávání stravy pacientům na geriatrických odděleních podílejí i rodinní příslušníci
Metoda:
Kvantitavní
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nestandardizovaný dotazník vlastní tvorby určen pro všeobecné sestry pracující na geriatrických odděleních
Místo a čas realizace výzkumu:
Pilotní předvýzkum: listopad 2013 - ON Jičín a.s.
Výzkumné šetření formou dotazníku: prosinec 2013 - leden 2014
Vzorek:
Minimálně bude osloveno 50 všeobecných sester pracujících v nemocniční péči pečujicích o geriatrické pacienty. Základním předpokladem výzkumného šetření bude ochota respondentů vyplnit anonymní dotazník.
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Zjistit stav znalostí všeobecných sester o významu nutričního screeningu
2. Identifikovat kritická místa ošetřovatelské péče při podávání stravy geriatrickým pacientům
3. Zmapovat organizační zajištění podávání stravy na odděleních geriatrických pacientů
4. Vypracovat manuál pro rodinné příslušníky pacientů o důležitosti správné výživy a nutričních doplňků
Teoretická východiska:
Výživa ma v každém věku určitá specifika. Nejinak je tomu i u geriatrických pacientů. Nutriční potřeby geriatrických pacientů se liší od potřeb osob v produktivním věku v několika oblastech. V důsledku nevhodného stravování může docházet ke zhoršování zdravotního stavu.
Výzkumné otázky:
1. Předpokládáme, že všeobecné sestry znají význam a hodnocení nutričního screeningu
2. Předpokládáme, že pacienti s poruchou soběstačnosti jsou více ohroženi malnutricií, než pacienti bez poruchy soběstačnosti
3. Předpokládáme, že všeobecné sestry pociťují nedostatek času pro zajištění podávání stravy geriatrickým pacientům
4. Předpokládáme, že se na organizačním zajištění podávání stravy pacientům na geriatrických odděleních podílejí všichni členové ošetřovatelského týmu
5. Předpokládáme, že se na podávání stravy pacientům na geriatrických odděleních podílejí i rodinní příslušníci
Metoda:
Kvantitavní
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nestandardizovaný dotazník vlastní tvorby určen pro všeobecné sestry pracující na geriatrických odděleních
Místo a čas realizace výzkumu:
Pilotní předvýzkum: listopad 2013 - ON Jičín a.s.
Výzkumné šetření formou dotazníku: prosinec 2013 - leden 2014
Vzorek:
Minimálně bude osloveno 50 všeobecných sester pracujících v nemocniční péči pečujicích o geriatrické pacienty. Základním předpokladem výzkumného šetření bude ochota respondentů vyplnit anonymní dotazník.
Seznam doporučené literatury
ALPERS D., Manual of Nutritional Therapeutics, Lippincot Williams and Wilkins, Philadelphia 2008, USA
BIESALSKI, H., Grimm P., Pocket Atlas of Nutrition, Georg Thieme Verlag, Stuttgart, 2005
GROFOVÁ, Zuzana Kala. Dieta pro vyšší věk. 1.vyd.Praha:Forsapi,2011.ISBN 978-80-87250-11-2
KOHOUT, Pavel, Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. 1.vyd.Praha: Forsapi,2009. ISBN 978-80-87250-05-1
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1.vyd.Praha:Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2
ANDĚL, Michal, Petr BENEŠ. Výživa nemocných v těžkých stavech. 3.vyd.Brno, 1999.ISBN 80-7013-271-X
KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1.vyd.Praha,2004. ISBN 80-7345-030-5
URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi.2.vyd.Brno,2012. ISBN 978-80-7013-525-9
SVAČINA,Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy.1.vyd.Praha:Galen,2010. ISBN 978-80-7262-676-2
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči.2.vyd.Praha:Grada,2008. ISBN 978-80-247-2844-5
BOHÁČOVÁ, Věra. 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách.1.vyd. Praha:Forsapi,2012. ISBN 978-80-87250-18-1
Seznam doporučené literatury
ALPERS D., Manual of Nutritional Therapeutics, Lippincot Williams and Wilkins, Philadelphia 2008, USA
BIESALSKI, H., Grimm P., Pocket Atlas of Nutrition, Georg Thieme Verlag, Stuttgart, 2005
GROFOVÁ, Zuzana Kala. Dieta pro vyšší věk. 1.vyd.Praha:Forsapi,2011.ISBN 978-80-87250-11-2
KOHOUT, Pavel, Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. 1.vyd.Praha: Forsapi,2009. ISBN 978-80-87250-05-1
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1.vyd.Praha:Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2
ANDĚL, Michal, Petr BENEŠ. Výživa nemocných v těžkých stavech. 3.vyd.Brno, 1999.ISBN 80-7013-271-X
KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1.vyd.Praha,2004. ISBN 80-7345-030-5
URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi.2.vyd.Brno,2012. ISBN 978-80-7013-525-9
SVAČINA,Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy.1.vyd.Praha:Galen,2010. ISBN 978-80-7262-676-2
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči.2.vyd.Praha:Grada,2008. ISBN 978-80-247-2844-5
BOHÁČOVÁ, Věra. 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách.1.vyd. Praha:Forsapi,2012. ISBN 978-80-87250-18-1
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.