Cílem bakalářské práce je popis a vysvětlení pravidel a symboliky židovské kuchyně a stolování v kontextu kulturních a teologických souvislostí. Z posvátných knih judaismu vychází soubor předpisů nazývaný kašrut, který určuje zásady pro konzumaci potravin. Součástí těchto předpisů je spolu s historickými událostmi i kultura přípravy pokrmů a stolovacích rituálů o všedních, svátečních a slavnostních příležitostech. Práce se snaží vymezit důvody, proč si židovská kuchyně zaslouží větší pozornost, než jaké se jí mezi veřejností dostává.
Anotace v angličtině
The targed of bachelor thesis is describing and exploring the rules and symbolic of jewish cuisine and dining in sense of culture and teological context. From the holy books of hebraism is coming out the set of rules, names kasrut, which determinates the fundamentals for consuming food. The part of this rules is with historical context, the culture of preparation of food and dinnigs rituals in ordinary and festive events. The essay is defines the reasons of why is jewish kitchen deserves more attention than now in public.
Klíčová slova
Kuchyně, košer, stravování.
Klíčová slova v angličtině
Cuisine, kosher, alimentation.
Rozsah průvodní práce
57 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je popis a vysvětlení pravidel a symboliky židovské kuchyně a stolování v kontextu kulturních a teologických souvislostí. Z posvátných knih judaismu vychází soubor předpisů nazývaný kašrut, který určuje zásady pro konzumaci potravin. Součástí těchto předpisů je spolu s historickými událostmi i kultura přípravy pokrmů a stolovacích rituálů o všedních, svátečních a slavnostních příležitostech. Práce se snaží vymezit důvody, proč si židovská kuchyně zaslouží větší pozornost, než jaké se jí mezi veřejností dostává.
Anotace v angličtině
The targed of bachelor thesis is describing and exploring the rules and symbolic of jewish cuisine and dining in sense of culture and teological context. From the holy books of hebraism is coming out the set of rules, names kasrut, which determinates the fundamentals for consuming food. The part of this rules is with historical context, the culture of preparation of food and dinnigs rituals in ordinary and festive events. The essay is defines the reasons of why is jewish kitchen deserves more attention than now in public.
Klíčová slova
Kuchyně, košer, stravování.
Klíčová slova v angličtině
Cuisine, kosher, alimentation.
Zásady pro vypracování
Práce se zaměří na představení židovské kuchyně a kultury stolování v kontextu kulturních a teologických souvislostí. Metodou práce bude studium a analýza odborné literatury. Studentka se bude v průběhu příprav a vypracování řídit metodickými a organizačními pokyny vedoucí práce.
Zásady pro vypracování
Práce se zaměří na představení židovské kuchyně a kultury stolování v kontextu kulturních a teologických souvislostí. Metodou práce bude studium a analýza odborné literatury. Studentka se bude v průběhu příprav a vypracování řídit metodickými a organizačními pokyny vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
RODEN, Claudia. Kniha o židovské kuchyni: odysea ze Samarkandu a Vilniusu do dnešních dnů. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2005, 598 s. ISBN 8073416867.
JANALÍK, František a Jiří MARHOLD. Tajemství židovské kuchyně, aneb, 270 tradičních židovských receptů. Vyd. 2. Praha: Plot, 2003, 363 s., [24] s. obr. příl. ISBN 80-865-2323-3.
NOSEK, Bedřich a Pavla DAMOHORSKÁ. Židovské tradice a zvyky. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2010, 199 s. ISBN 978-80-246-1518-9.
VRIES, S. Židovské obřady a symboly. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2009, 299 s. Světová náboženství (Vyšehrad). ISBN 978-807-0219-638.
NEWMAN, Ja'akov a Gavri'el SIVAN. Judaismus od A do Z: slovník pojmů a termínů. Vyd. 1. Překlad Markéta Zbavitelová, Dušan Zbavitel. Praha: Sefer, 1992, 285 s. Judaika. ISBN 80-900-8953-4.
DIVECKY, Jan. Židovske svátky. Praha: P3K, 2005. ISBN 978-809-0358-737.
Seznam doporučené literatury
RODEN, Claudia. Kniha o židovské kuchyni: odysea ze Samarkandu a Vilniusu do dnešních dnů. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2005, 598 s. ISBN 8073416867.
JANALÍK, František a Jiří MARHOLD. Tajemství židovské kuchyně, aneb, 270 tradičních židovských receptů. Vyd. 2. Praha: Plot, 2003, 363 s., [24] s. obr. příl. ISBN 80-865-2323-3.
NOSEK, Bedřich a Pavla DAMOHORSKÁ. Židovské tradice a zvyky. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2010, 199 s. ISBN 978-80-246-1518-9.
VRIES, S. Židovské obřady a symboly. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2009, 299 s. Světová náboženství (Vyšehrad). ISBN 978-807-0219-638.
NEWMAN, Ja'akov a Gavri'el SIVAN. Judaismus od A do Z: slovník pojmů a termínů. Vyd. 1. Překlad Markéta Zbavitelová, Dušan Zbavitel. Praha: Sefer, 1992, 285 s. Judaika. ISBN 80-900-8953-4.
DIVECKY, Jan. Židovske svátky. Praha: P3K, 2005. ISBN 978-809-0358-737.