Jméno a příjmení autora: Veronika Vinšálková Lorenzová
Instituce: Technická univerzita v Liberci, Ústav zdravotnických studií
Název práce: Výživa pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě
Vedoucí práce: Mgr. Hana Bláhová, MBA
Počet stran: 71
Počet příloh: 9
Rok obhajoby: 2015
Souhrn:
Výživa pacientů je nedílnou součástí komplexní léčby, patří mezi základní potřeby člověka a věnovat se jí tedy patří mezi základní úkoly ošetřovatelství. Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě. Teoretická část práce popisuje chirurgickou problematiku se zohledněním hlavní diagnózy resekcí tlustého střeva pro kolorektální karcinom, výživu a malnutrici v obecné rovině a ošetřovatelskou péči u těchto pacientů. Je připojena i kazuistika pacienta po pravostranné hemicolectomii. Výzkumná část se zabývá informovaností pacientů o výživě v předoperačním období, zda je u nich posuzována výživová anamnéza a jestli předoperačně užívají výživové doplňky. Byla použita technika kvantitativního výzkumu s použitím anonymního dotazníku pro pacienty před velkými operačními výkony na tlustém střevě. Výstupem práce je návrh edukačního letáku pro pacienty, který pomůže zlepšit jejich informovanost o výživě v předoperačním období.
Anotace v angličtině
Name and surname: Veronika Vinšálková Lorenzová
Institution: Technical university of Liberec, Institute of Health Studies
Title: Nutrition of patients before major surgery of colon
Supervisor: Mgr. Hana Bláhová, MBA
Pages: 71
Apendix: 9
Year: 2015
Summary:
Patient´s nutrition is an integral part of complex treatment, it is one of the basic human needs and to pursue it is one of the basic tasks of nursing. Bachelor thesis is focused on the nutrition of patients before major surgery on colon. The theoretical part describes the surgical issues, taking into account the main diagnosis colon resection for colorectal cancer, nutrition and malnutrition in general and nursing care for these patients. It also included case of a patient after right-sided hemicolectomii. The research deals with patient awareness about nutrition during the preoperative period, whether they assessed the nutritional history and whether preoperative use nutritional supplements. Technique was used for quantitative research using anonymous questionnaire for patients before major surgery on colon. The output of the work is to design an educational leaflet for patients, which helps raise awareness about nutrition of patients in the preoperative period.
Klíčová slova
výživa, tlusté střevo, operační výkon, malnutrice, komplikace
Jméno a příjmení autora: Veronika Vinšálková Lorenzová
Instituce: Technická univerzita v Liberci, Ústav zdravotnických studií
Název práce: Výživa pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě
Vedoucí práce: Mgr. Hana Bláhová, MBA
Počet stran: 71
Počet příloh: 9
Rok obhajoby: 2015
Souhrn:
Výživa pacientů je nedílnou součástí komplexní léčby, patří mezi základní potřeby člověka a věnovat se jí tedy patří mezi základní úkoly ošetřovatelství. Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě. Teoretická část práce popisuje chirurgickou problematiku se zohledněním hlavní diagnózy resekcí tlustého střeva pro kolorektální karcinom, výživu a malnutrici v obecné rovině a ošetřovatelskou péči u těchto pacientů. Je připojena i kazuistika pacienta po pravostranné hemicolectomii. Výzkumná část se zabývá informovaností pacientů o výživě v předoperačním období, zda je u nich posuzována výživová anamnéza a jestli předoperačně užívají výživové doplňky. Byla použita technika kvantitativního výzkumu s použitím anonymního dotazníku pro pacienty před velkými operačními výkony na tlustém střevě. Výstupem práce je návrh edukačního letáku pro pacienty, který pomůže zlepšit jejich informovanost o výživě v předoperačním období.
Anotace v angličtině
Name and surname: Veronika Vinšálková Lorenzová
Institution: Technical university of Liberec, Institute of Health Studies
Title: Nutrition of patients before major surgery of colon
Supervisor: Mgr. Hana Bláhová, MBA
Pages: 71
Apendix: 9
Year: 2015
Summary:
Patient´s nutrition is an integral part of complex treatment, it is one of the basic human needs and to pursue it is one of the basic tasks of nursing. Bachelor thesis is focused on the nutrition of patients before major surgery on colon. The theoretical part describes the surgical issues, taking into account the main diagnosis colon resection for colorectal cancer, nutrition and malnutrition in general and nursing care for these patients. It also included case of a patient after right-sided hemicolectomii. The research deals with patient awareness about nutrition during the preoperative period, whether they assessed the nutritional history and whether preoperative use nutritional supplements. Technique was used for quantitative research using anonymous questionnaire for patients before major surgery on colon. The output of the work is to design an educational leaflet for patients, which helps raise awareness about nutrition of patients in the preoperative period.
Klíčová slova
výživa, tlusté střevo, operační výkon, malnutrice, komplikace
Cíle práce:
1. Ověřit, zda je součástí komplexní ošetřovatelské péče o pacienta před operačními výkony na tlustém střevě posuzována výživová anamnéza či nutriční screening.
2. Zjistit, zda mají pacienti potřebné informace a dostatečné znalosti o důležitosti výživy v předoperačním období.
3. Zjistit, zda pacienti užívají výživové doplňky před plánovaným operačním zákrokem.
Teoretická východiska (včetně výstupu z BP):
Výživa pacientů je nedílnou součástí komplexní léčby. Zahrnuje období hospitalizace, propuštění či následné péče, ale i dobu před plánovanou hospitalizací. Správná výživa pomáhá procesu hojení ran a obranyschopnosti proti infekcím. Operační výkon je zásahem do lidského organismu a je spojen s určitou dobou nutného hladovění. Je tedy třeba, aby se tělo na zátěžovou situaci připravilo. Také vlastní nemoc, psychický stres a strach před operací vedou ke snížení příjmu jídla a nežádoucímu úbytku váhy. Je důležité si uvědomit, že zejména v posledních 12 týdnech před operací je potřeba jíst plnohodnotnou stravu s dostatečným příjmem bílkovin a energie. Sníží se tím pooperační riziko komplikací. Vzhledem k tomu, že předoperační příprava se odehrává mimo nemocnici, je otázkou toho, zda mají pacienti dostatek informací o vhodné výživě ještě před nástupem do nemocnice a zda výživové doplňky užívají. Výzkumné šetření bude tedy mapovat oblast výživy pacienta v období přípravy před operací.
Výstupem této práce bude vytvoření edukačního materiálu (či jeho případná revize) a upozornění vedoucích zaměstnanců vybraných nemocnic na slabá místa a nesrovnalosti s uvedením případných doporučení.
Výzkumné předpoklady:
1. Je v běžné praxi u pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě posuzována výživová anamnéza či nutriční screening?
2. Má převažující počet pacientů dostatečné znalosti o výživě před plánovanými operačními zákroky na tlustém střevě?
3. Jsou pacienti obeznámeni s možnými komplikacemi v pooperačním období při nedostatečné předoperační výživě?
4. Užívají pacienti výživové doplňky před plánovaným operačním výkonem?
Metoda: Kvantitativní
Technika práce, vyhodnocení dat:
Dotazník
Místo a čas realizace výzkumu:
Výzkum se uskuteční v Krajské nemocnici Liberec a.s. a v Nemocnici Jablonec nad Nisou p.o. v období září 2014 až únor 2015.
Vzorek:
Bude použit vzorek pacientů o velikosti 90 osob.
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Ověřit, zda je součástí komplexní ošetřovatelské péče o pacienta před operačními výkony na tlustém střevě posuzována výživová anamnéza či nutriční screening.
2. Zjistit, zda mají pacienti potřebné informace a dostatečné znalosti o důležitosti výživy v předoperačním období.
3. Zjistit, zda pacienti užívají výživové doplňky před plánovaným operačním zákrokem.
Teoretická východiska (včetně výstupu z BP):
Výživa pacientů je nedílnou součástí komplexní léčby. Zahrnuje období hospitalizace, propuštění či následné péče, ale i dobu před plánovanou hospitalizací. Správná výživa pomáhá procesu hojení ran a obranyschopnosti proti infekcím. Operační výkon je zásahem do lidského organismu a je spojen s určitou dobou nutného hladovění. Je tedy třeba, aby se tělo na zátěžovou situaci připravilo. Také vlastní nemoc, psychický stres a strach před operací vedou ke snížení příjmu jídla a nežádoucímu úbytku váhy. Je důležité si uvědomit, že zejména v posledních 12 týdnech před operací je potřeba jíst plnohodnotnou stravu s dostatečným příjmem bílkovin a energie. Sníží se tím pooperační riziko komplikací. Vzhledem k tomu, že předoperační příprava se odehrává mimo nemocnici, je otázkou toho, zda mají pacienti dostatek informací o vhodné výživě ještě před nástupem do nemocnice a zda výživové doplňky užívají. Výzkumné šetření bude tedy mapovat oblast výživy pacienta v období přípravy před operací.
Výstupem této práce bude vytvoření edukačního materiálu (či jeho případná revize) a upozornění vedoucích zaměstnanců vybraných nemocnic na slabá místa a nesrovnalosti s uvedením případných doporučení.
Výzkumné předpoklady:
1. Je v běžné praxi u pacientů před velkými operačními výkony na tlustém střevě posuzována výživová anamnéza či nutriční screening?
2. Má převažující počet pacientů dostatečné znalosti o výživě před plánovanými operačními zákroky na tlustém střevě?
3. Jsou pacienti obeznámeni s možnými komplikacemi v pooperačním období při nedostatečné předoperační výživě?
4. Užívají pacienti výživové doplňky před plánovaným operačním výkonem?
Metoda: Kvantitativní
Technika práce, vyhodnocení dat:
Dotazník
Místo a čas realizace výzkumu:
Výzkum se uskuteční v Krajské nemocnici Liberec a.s. a v Nemocnici Jablonec nad Nisou p.o. v období září 2014 až únor 2015.
Vzorek:
Bude použit vzorek pacientů o velikosti 90 osob.
Seznam doporučené literatury
KLIMEŠOVÁ, Iva, Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013.ISBN 978-80-244-3280-9.
SVAČINA, Štěpán, Dana MŰLLEROVÁ, Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-347-9.
KOHOUT, Pavel a spol. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů.Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
SCHEIN, Mosche, Paul N. ROGERS. Urgentní břišní chirurgie. Praha: Grada Publishing a.s., 2011. ISBN 978-80-247-2357-0.
KERESTEŠ, Ján. Zdravie a výživa l'udí. Bratislava: CAD Press, 2011. ISBN 978-80-88969-57-0.
KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ, Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
SVAČINA, Štěpán, et. al. Poruchy metabolismu výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
KOHOUT, Pavel, Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
SVAČINA, Štěpán a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing a.s., 2008. 2.rozšířené vydání. ISBN 978-80-247-2844-5.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora:Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
CHARVÁT, Jiří, Milan KVAPIL a kol. Praktikum umělé výživy. Praha : Univerzita Karlova nakladatelství Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1303-4.
HOLUBEC, Luboš a kol. Kolorektální karcinom: současné možnosti diagnostiky a léčby. Praha: Grada Publishing a.s., 2004. ISBN 80-247-0636-9
Seznam doporučené literatury
KLIMEŠOVÁ, Iva, Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013.ISBN 978-80-244-3280-9.
SVAČINA, Štěpán, Dana MŰLLEROVÁ, Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-347-9.
KOHOUT, Pavel a spol. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů.Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
SCHEIN, Mosche, Paul N. ROGERS. Urgentní břišní chirurgie. Praha: Grada Publishing a.s., 2011. ISBN 978-80-247-2357-0.
KERESTEŠ, Ján. Zdravie a výživa l'udí. Bratislava: CAD Press, 2011. ISBN 978-80-88969-57-0.
KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ, Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
SVAČINA, Štěpán, et. al. Poruchy metabolismu výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
KOHOUT, Pavel, Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
SVAČINA, Štěpán a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing a.s., 2008. 2.rozšířené vydání. ISBN 978-80-247-2844-5.
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora:Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
CHARVÁT, Jiří, Milan KVAPIL a kol. Praktikum umělé výživy. Praha : Univerzita Karlova nakladatelství Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1303-4.
HOLUBEC, Luboš a kol. Kolorektální karcinom: současné možnosti diagnostiky a léčby. Praha: Grada Publishing a.s., 2004. ISBN 80-247-0636-9
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.