Bakalářská práce se zabývá edukací pacienta s laktózovou intolerancí. Cílem práce bylo zjištění míry informovanosti pacientů s laktózovou intolerancí o jejich onemocnění. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na anatomii a fyziologii gastrointestinálního traktu, patofyziologii onemocnění, klinické příznaky, diagnostiku a terapii laktózové intolerance. Důležitá je především část zaměřená na nutriční podporu z ošetřovatelského hlediska, zejména na výživová doporučení pro pacienty. Poslední část obsahuje terminologii edukace v ošetřovatelství. Ve výzkumné části, která je zaměřena na edukaci pacientů, byly stanoveny tři cíle s výzkumnými předpoklady. Byl vytvořen edukační standard pro všeobecné sestry na základě výzkumného šetření, které prokázalo nedostatečnou informovanost pacientů o laktózové intoleranci. Tento edukační standard má pomoci zjednodušit a ucelit edukaci pacientů v praxi.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the education of patient with lactose intolerance. The aims of bachelor thesis were to determine the degree of awareness of patients with lactose intolerance about their disease. The bachelor thesis is divided into two parts - theoretical and empirical. The theoretical part is focused on the anatomy and physiology of the gastrointestinal tract, the patophysiology of disease, the clinical signs, diagnostics and treatment of lactose intolerance. The most important part is focused on nutritional support from a nursing perspective, especially on the dietary recommendations for patients. The last part contains terminology in nursing education. The empirical part is focused on the education of patients. There are set up three aims with research assumptions. Educational standard for nurses was created based on the survey, which revealed a lack of awareness among patients about lactose intolerance. This educational standard should help simplify and summarize education of patients in practice.
Klíčová slova
edukace, laktózová intolerance, výživa, ošetřovatelská péče, pacient, všeobecná sestra
Klíčová slova v angličtině
education, lactose intolerance, nutrition, nursing care, patient, nurse
Rozsah průvodní práce
61 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá edukací pacienta s laktózovou intolerancí. Cílem práce bylo zjištění míry informovanosti pacientů s laktózovou intolerancí o jejich onemocnění. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na anatomii a fyziologii gastrointestinálního traktu, patofyziologii onemocnění, klinické příznaky, diagnostiku a terapii laktózové intolerance. Důležitá je především část zaměřená na nutriční podporu z ošetřovatelského hlediska, zejména na výživová doporučení pro pacienty. Poslední část obsahuje terminologii edukace v ošetřovatelství. Ve výzkumné části, která je zaměřena na edukaci pacientů, byly stanoveny tři cíle s výzkumnými předpoklady. Byl vytvořen edukační standard pro všeobecné sestry na základě výzkumného šetření, které prokázalo nedostatečnou informovanost pacientů o laktózové intoleranci. Tento edukační standard má pomoci zjednodušit a ucelit edukaci pacientů v praxi.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the education of patient with lactose intolerance. The aims of bachelor thesis were to determine the degree of awareness of patients with lactose intolerance about their disease. The bachelor thesis is divided into two parts - theoretical and empirical. The theoretical part is focused on the anatomy and physiology of the gastrointestinal tract, the patophysiology of disease, the clinical signs, diagnostics and treatment of lactose intolerance. The most important part is focused on nutritional support from a nursing perspective, especially on the dietary recommendations for patients. The last part contains terminology in nursing education. The empirical part is focused on the education of patients. There are set up three aims with research assumptions. Educational standard for nurses was created based on the survey, which revealed a lack of awareness among patients about lactose intolerance. This educational standard should help simplify and summarize education of patients in practice.
Klíčová slova
edukace, laktózová intolerance, výživa, ošetřovatelská péče, pacient, všeobecná sestra
Klíčová slova v angličtině
education, lactose intolerance, nutrition, nursing care, patient, nurse
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Zjistit, zda mají pacienti informace o laktózové intoleranci.
2. Zjistit, kde pacienti získávají informace o laktózové intoleranci.
3. Zjistit, zda pacienti s laktózovou intolerancí znají doporučená dietní opatření.
4. Vytvořit edukační standard pro pacienty s laktózovou intolerancí.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
Laktózová intolerance je metabolická porucha způsobená deficitem enzymu laktázy v jejunu. Při tomto onemocnění nedochází ke štěpení mléčného cukru na glukózu a galaktózu, které jsou u nepostižených jedinců vstřebávány z tenkého střeva do krve. Léčba spočívá v dodržování dietních opatření, kterými jsou klinické projevy intolerance výrazně omezeny nebo zcela potlačeny. Důležitou úlohu v péči o pacienta má edukace ze strany všeobecné sestry. (Fojík, 2013)
Výstupem práce bude edukační standard pro pacienty s laktózovou intolerancí.
Výzkumné předpoklady:
1. Předpoklad: Předpokládáme, že jsou pacienti o laktózové intoleranci informováni.
2. Předpoklad: Předpokládáme, že pacienti jsou informováni svým praktickým lékařem.
3. Předpoklad: Předpokládáme, že pacienti dodržují dietní opatření.
Výzkumné předpoklady budou upřesněny na základě předvýzkumu.
Metoda:
Kvantitativní šetření
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nestandardizovaný dotazník, pro zpracování dat budou použity tabulky a grafy programu Microsoft Excel
Místo a čas realizace výzkumu:
Združenie pre osvetu intolerancie laktózy, Gastroenterologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou, leden - únor 2015
Vzorek:
70 pacientů s laktózovou intolerancí
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Zjistit, zda mají pacienti informace o laktózové intoleranci.
2. Zjistit, kde pacienti získávají informace o laktózové intoleranci.
3. Zjistit, zda pacienti s laktózovou intolerancí znají doporučená dietní opatření.
4. Vytvořit edukační standard pro pacienty s laktózovou intolerancí.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
Laktózová intolerance je metabolická porucha způsobená deficitem enzymu laktázy v jejunu. Při tomto onemocnění nedochází ke štěpení mléčného cukru na glukózu a galaktózu, které jsou u nepostižených jedinců vstřebávány z tenkého střeva do krve. Léčba spočívá v dodržování dietních opatření, kterými jsou klinické projevy intolerance výrazně omezeny nebo zcela potlačeny. Důležitou úlohu v péči o pacienta má edukace ze strany všeobecné sestry. (Fojík, 2013)
Výstupem práce bude edukační standard pro pacienty s laktózovou intolerancí.
Výzkumné předpoklady:
1. Předpoklad: Předpokládáme, že jsou pacienti o laktózové intoleranci informováni.
2. Předpoklad: Předpokládáme, že pacienti jsou informováni svým praktickým lékařem.
3. Předpoklad: Předpokládáme, že pacienti dodržují dietní opatření.
Výzkumné předpoklady budou upřesněny na základě předvýzkumu.
Metoda:
Kvantitativní šetření
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nestandardizovaný dotazník, pro zpracování dat budou použity tabulky a grafy programu Microsoft Excel
Místo a čas realizace výzkumu:
Združenie pre osvetu intolerancie laktózy, Gastroenterologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou, leden - únor 2015
Vzorek:
70 pacientů s laktózovou intolerancí
Seznam doporučené literatury
BŘEZKOVÁ, Veronika a Halina MATĚJOVÁ. Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Výživa a potraviny [online]. 2010, roč. 16, č. 3 [cit. 2015-05-11]. ISSN 1211-846X. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html
ČIHÁK, Radomír. Anatomie 2. 3. vyd. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4788-0.
FOJÍK, Petr a kol. Laktózová intolerance. Practicus [online]. 2013, roč. 12, č. 5, s. 7-12 [cit. 2014-12-01]. ISSN 1213 8711. Dostupné z: http://web.practicus.eu/sites/cz/Archive/practicus2013-05.pdf
GURKOVÁ, Elena. Hodnocení kvality života: Pro klinickou praxi a ošetřovatelský výzkum. Praha: Grada, 2011.
ISBN 978 80-247-3625-9.
JUŘENÍKOVÁ, Petra. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2171-2.
KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNÁPKOVÁ. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: CPress, 2013. ISBN 978-80-264-0185-8.
MAŇASKOVÁ, Dana. MUDr. Dana Maňasková. Laktózová intolerance [online]. 2010 [cit. 2014-01-03].
Dostupné z: http://medicinman.cz/p=nemoci-sympt/intolerance-laktozy
MOUREK, Jindřich. Fyziologie. 2. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
NEMCOVÁ, Jana a Edita HLINKOVÁ. Moderná edukácia v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2010. ISBN 978 80 8063 321-9.
POCEDIČOVÁ, Klára. Laktózová intolerance a syntéza prebiotik s využitím -galaktosidázy. Potravinářská revue [online]. 2011, roč. 2011, č. 6,
s. 10 - 12 [cit. 2015-09-30]. ISSN 1801-9102.
Dostupné z: http://www.agral.cz/LinkClick.aspx %fileticket=2bSrX9c%2FDi8%3D&tabid=730&language=cs-CZ
The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Lactose Intolerance. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) [online]. 2014 [cit. 2015-05-11].
Dostupné z: http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/lactose-intolerance/Pages/facts.aspx
Seznam doporučené literatury
BŘEZKOVÁ, Veronika a Halina MATĚJOVÁ. Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Výživa a potraviny [online]. 2010, roč. 16, č. 3 [cit. 2015-05-11]. ISSN 1211-846X. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html
ČIHÁK, Radomír. Anatomie 2. 3. vyd. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4788-0.
FOJÍK, Petr a kol. Laktózová intolerance. Practicus [online]. 2013, roč. 12, č. 5, s. 7-12 [cit. 2014-12-01]. ISSN 1213 8711. Dostupné z: http://web.practicus.eu/sites/cz/Archive/practicus2013-05.pdf
GURKOVÁ, Elena. Hodnocení kvality života: Pro klinickou praxi a ošetřovatelský výzkum. Praha: Grada, 2011.
ISBN 978 80-247-3625-9.
JUŘENÍKOVÁ, Petra. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2171-2.
KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNÁPKOVÁ. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: CPress, 2013. ISBN 978-80-264-0185-8.
MAŇASKOVÁ, Dana. MUDr. Dana Maňasková. Laktózová intolerance [online]. 2010 [cit. 2014-01-03].
Dostupné z: http://medicinman.cz/p=nemoci-sympt/intolerance-laktozy
MOUREK, Jindřich. Fyziologie. 2. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
NEMCOVÁ, Jana a Edita HLINKOVÁ. Moderná edukácia v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2010. ISBN 978 80 8063 321-9.
POCEDIČOVÁ, Klára. Laktózová intolerance a syntéza prebiotik s využitím -galaktosidázy. Potravinářská revue [online]. 2011, roč. 2011, č. 6,
s. 10 - 12 [cit. 2015-09-30]. ISSN 1801-9102.
Dostupné z: http://www.agral.cz/LinkClick.aspx %fileticket=2bSrX9c%2FDi8%3D&tabid=730&language=cs-CZ
The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Lactose Intolerance. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) [online]. 2014 [cit. 2015-05-11].
Dostupné z: http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/lactose-intolerance/Pages/facts.aspx