Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou výživových zvyklostí a výživovou gramotností žáků základních škol, konkrétně 6. a 7. tříd. Teoretická část se zabývá tématem výživa a podtématy s výživou souvisejícími. Zásadami správné výživy, jednotlivými složkami potravy, pitným režimem, energetickou bilancí, obecnými výživovými doporučení podle WHO (Světová zdravotnická organizace) a výživovou gramotností žáků. Praktická část shrnuje výsledky šetření prostřednictvím týdenních vzpomínaných jídelníčků a dotazníkového šetření, tím také tato práce shrnuje celkovou výživovou gramotnost žáků prostřednictvím dotazníkového šetření.
Anotace v angličtině
Anotation
This bachelor thesis deals with the analysis of nutritional habits and nutritional literacy of elementary school students, concretely the 6th and 7th grades. The theoretical part deals with the topic of nutrition and subtitles with nutrition related. Principles of proper nutrition, individual food components, drinking regime, energy balance, WHO general nutritional recommendations and nutrition literacy of students. The practical part summarizes the results of the survey through weekly commemorative menus that summarize the eating habits of pupils. We compare these results with general nutritional recommendations. Furthermore, this work summarizes the overall nutritional literacy of pupils through a questionnaire survey.
Klíčová slova
Výživa, mladší školní věk, potravinová pyramida, výživová gramotnost, stravovací návyky, výživová doporučení.
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou výživových zvyklostí a výživovou gramotností žáků základních škol, konkrétně 6. a 7. tříd. Teoretická část se zabývá tématem výživa a podtématy s výživou souvisejícími. Zásadami správné výživy, jednotlivými složkami potravy, pitným režimem, energetickou bilancí, obecnými výživovými doporučení podle WHO (Světová zdravotnická organizace) a výživovou gramotností žáků. Praktická část shrnuje výsledky šetření prostřednictvím týdenních vzpomínaných jídelníčků a dotazníkového šetření, tím také tato práce shrnuje celkovou výživovou gramotnost žáků prostřednictvím dotazníkového šetření.
Anotace v angličtině
Anotation
This bachelor thesis deals with the analysis of nutritional habits and nutritional literacy of elementary school students, concretely the 6th and 7th grades. The theoretical part deals with the topic of nutrition and subtitles with nutrition related. Principles of proper nutrition, individual food components, drinking regime, energy balance, WHO general nutritional recommendations and nutrition literacy of students. The practical part summarizes the results of the survey through weekly commemorative menus that summarize the eating habits of pupils. We compare these results with general nutritional recommendations. Furthermore, this work summarizes the overall nutritional literacy of pupils through a questionnaire survey.
Klíčová slova
Výživa, mladší školní věk, potravinová pyramida, výživová gramotnost, stravovací návyky, výživová doporučení.
Cílem práce je provedení analýzy stravovacích návyků žáků 6. - 7. tříd základní školy, vyhodnocení, porovnání s obecnými doporučeními zdravého stravování. Součástí práce je také analýza školního prostředí a školní jídelny s ohledem na zdravou výživu.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je provedení analýzy stravovacích návyků žáků 6. - 7. tříd základní školy, vyhodnocení, porovnání s obecnými doporučeními zdravého stravování. Součástí práce je také analýza školního prostředí a školní jídelny s ohledem na zdravou výživu.
Seznam doporučené literatury
DLOUHÁ, R., Výživa přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7
FRAŇKOVÁ, s., Jídlo v životě dítěte a adolescenta - teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. 302 s
MORGENROTH, A., Aby děti správně jedly. Brno: Computer Press, a.s., 2008. ISBN 978-80-251-1937-2
SHIPLEY, K., Childhood & Adolescent Nutrition Online CE Course-8th Edition. Online course 2010. ISBN-13: 9781450473163.
Metodický portál RVP: Metodický portál inspirace a zkušenosti učitelů [online]. [vid. 28. 11. 2015].ISSN: 1802-4785.Dostupné z: http://rvp.cz/
Seznam doporučené literatury
DLOUHÁ, R., Výživa přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7
FRAŇKOVÁ, s., Jídlo v životě dítěte a adolescenta - teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. 302 s
MORGENROTH, A., Aby děti správně jedly. Brno: Computer Press, a.s., 2008. ISBN 978-80-251-1937-2
SHIPLEY, K., Childhood & Adolescent Nutrition Online CE Course-8th Edition. Online course 2010. ISBN-13: 9781450473163.
Metodický portál RVP: Metodický portál inspirace a zkušenosti učitelů [online]. [vid. 28. 11. 2015].ISSN: 1802-4785.Dostupné z: http://rvp.cz/