Cílem této diplomové práce je hodnotit vliv vybraných konstrukčních parametrů na subjektivní omak textilií, vybrat vhodné postupy a metody pro subjektivní hodnocení textilií a tyto metody mezi sebou porovnat. Subjektivní hodnocení textilií bylo prováděno na 10-ti textiliích různých konstrukčních parametrů, vyrobených na TU v Liberci. Hodnocení subjektivního omaku mělo být provedeno pomocí minimálně 30 hodnotitelů. Pro analýzu subjektivního hodnocení textilií byly použity mediány ordinální škály a jejich 95% interval spolehlivosti, pro sledování metod byly použity korelační koeficienty.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to evaluate the influence of chosen construction parameters on the subjective hand evaluation of textile, to select appropriate methods and procedures for subjective evaluation of fabric hand and compare these methods. Subjective fabric hand evaluation was realized on 10 fabric types of different construction parameters, produced on TU Liberec. Subjective hand evaluation of fabrics should be made at least with 30 evaluators. Medians of ordinal scale of subjective hand evaluation of fabrics and their 95% confidence interval were used for analysis. The correlation coefficients were used for comparison of used methods.
Klíčová slova
Subjektivní, Omak, Textilie, Hodnocení, metoda, Celkový omak
Klíčová slova v angličtině
Subjective, Handle, Fabric, Evaluation, Method, Total hand value
Rozsah průvodní práce
96
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce je hodnotit vliv vybraných konstrukčních parametrů na subjektivní omak textilií, vybrat vhodné postupy a metody pro subjektivní hodnocení textilií a tyto metody mezi sebou porovnat. Subjektivní hodnocení textilií bylo prováděno na 10-ti textiliích různých konstrukčních parametrů, vyrobených na TU v Liberci. Hodnocení subjektivního omaku mělo být provedeno pomocí minimálně 30 hodnotitelů. Pro analýzu subjektivního hodnocení textilií byly použity mediány ordinální škály a jejich 95% interval spolehlivosti, pro sledování metod byly použity korelační koeficienty.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to evaluate the influence of chosen construction parameters on the subjective hand evaluation of textile, to select appropriate methods and procedures for subjective evaluation of fabric hand and compare these methods. Subjective fabric hand evaluation was realized on 10 fabric types of different construction parameters, produced on TU Liberec. Subjective hand evaluation of fabrics should be made at least with 30 evaluators. Medians of ordinal scale of subjective hand evaluation of fabrics and their 95% confidence interval were used for analysis. The correlation coefficients were used for comparison of used methods.
Klíčová slova
Subjektivní, Omak, Textilie, Hodnocení, metoda, Celkový omak
Klíčová slova v angličtině
Subjective, Handle, Fabric, Evaluation, Method, Total hand value
Zásady pro vypracování
1) Proveďte literární průzkum ohledně subjektivního hodnocení omaku
2) Na základě rešerše navrhněte alespoň dva postupy pro hodnocení omaku a jeho primárních složek
3) Experint realizujte a v diskuzi porovnejte použité postupy. Při hodnocení se zaměřte na jejich citlivost
Zásady pro vypracování
1) Proveďte literární průzkum ohledně subjektivního hodnocení omaku
2) Na základě rešerše navrhněte alespoň dva postupy pro hodnocení omaku a jeho primárních složek
3) Experint realizujte a v diskuzi porovnejte použité postupy. Při hodnocení se zaměřte na jejich citlivost
Seznam doporučené literatury
Bajzík V. Hodnocení omaku textilií. Disertační práce, Technická univerzita v Liberci, 2009
Bishop D. P. Fabric: Sensory and Mechanical Properties, Textile Progress, 26 (1996)
Seznam doporučené literatury
Bajzík V. Hodnocení omaku textilií. Disertační práce, Technická univerzita v Liberci, 2009
Bishop D. P. Fabric: Sensory and Mechanical Properties, Textile Progress, 26 (1996)
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.