Cílem práce je zjistit vliv působení ultrazvuku na bakteriální kultury. Bude určena frekvence a výkon ultrazvuku, které mohou bakterie stimulovat a naopak ty, které jsou pro ně fatální. Porovná se účinek ultrazvuku na Gram-negativní a Gram-pozitivní bakterie. Součástí práce bude popis použitých kmenů bakterií a jejich kultivace, rešerše vlivu ultrazvuku na bakterie a popis principu ultrazvuku.
Anotace v angličtině
The aim is to determine the influence of ultrasound treatment for bacterial culture. It will be determined frequency and power that can stimulate bacteria and vice versa frequency, which is fatal to them. The effect of ultrasound will be compared on Gram-negative and Gram-positive bacteria. Part of the work will be a description of the bacterial strains and their cultivation, research the effects of ultrasound on bacteria and a description of ultrasound.
Cílem práce je zjistit vliv působení ultrazvuku na bakteriální kultury. Bude určena frekvence a výkon ultrazvuku, které mohou bakterie stimulovat a naopak ty, které jsou pro ně fatální. Porovná se účinek ultrazvuku na Gram-negativní a Gram-pozitivní bakterie. Součástí práce bude popis použitých kmenů bakterií a jejich kultivace, rešerše vlivu ultrazvuku na bakterie a popis principu ultrazvuku.
Anotace v angličtině
The aim is to determine the influence of ultrasound treatment for bacterial culture. It will be determined frequency and power that can stimulate bacteria and vice versa frequency, which is fatal to them. The effect of ultrasound will be compared on Gram-negative and Gram-positive bacteria. Part of the work will be a description of the bacterial strains and their cultivation, research the effects of ultrasound on bacteria and a description of ultrasound.
Cíle práce:
Cílem práce je zjistit vliv působení ultrazvuku na bakteriální kultury. Bude určena frekvence a výkon ultrazvuku, které mohou bakterie stimulovat a naopak ty, které jsou pro ně fatální. Porovná se účinek ultrazvuku na gram-negativní a gram-pozitivní bakterie. Součástí práce bude popis použitých kmenů bakterií a jejich kultivace, rešerše vlivu ultrazvuku na bakterie a popis principu ultrazvuku.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
Je prokázáno, že ultrazvuk má určitý vliv na bakterie. V práci chci zjistit, jak se liší vliv ultrazvuku na zástupce gram-negativních a gram-pozitivních bakterií a při jakých podmínkách (frekvence a výkon ultrazvuku, případně teplota).
Výzkumné předpoklady / výzkumné otázky:
Jaký vliv má frekvence/výkon ultrazvuku na bakterie?
Liší se vliv ultrazvuku na gram-negativní a gram-pozitivní bakterie?
Jaký vliv má tvar bakterií (tyčinky versus koky) na jejich citlivost na ultrazvuk?
Může ultrazvuk stimulovat růst bakterií?
Metoda:
Kultivace dvou typů bakteriálních kultur (Escherichia coli a Staphylococcus sp). Ultrazvuková lázeň. Stanovení počtu KTJ. Fluorescenční mikroskopie.
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nejprve se nakultivuje dostatečné množství bakterií a nastaví se hustota suspenze pomocí přístroje ERBA DENSI-LA-METER II. Bakteriální kultury budou vystavené působení ultrazvuku v ultrazvukových lázních s různými parametry. Dále se bakterie budou kultivovat na tuhém kultivačním mediu v Petriho miskách v inkubátoru buněčných kultur IncuCell. U každého vzorku se spočítají kolonie tvořící bakterie (KTJ). Vliv ultrazvuku na bakterie bude vyhodnocený také pomocí fluorescenční mikroskopie (AxioImager Zeiss) a stanovení poměru živých a mrtvých buněk pomocí LIVE/DEAD Cell Viability Assay kit. Následně se z výsledných dat vytvoří grafy (např. Excel) a statisticky vyhodnotí.
Místo a čas realizace výzkumu:
Výzkum bakalářské práce bude realizován v laboratořích oddělení pro nanomateriály v přírodních vědách na Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.
Vzorek:
Bakterie Staphylococcus au. a Escherichia coli.
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
Cílem práce je zjistit vliv působení ultrazvuku na bakteriální kultury. Bude určena frekvence a výkon ultrazvuku, které mohou bakterie stimulovat a naopak ty, které jsou pro ně fatální. Porovná se účinek ultrazvuku na gram-negativní a gram-pozitivní bakterie. Součástí práce bude popis použitých kmenů bakterií a jejich kultivace, rešerše vlivu ultrazvuku na bakterie a popis principu ultrazvuku.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
Je prokázáno, že ultrazvuk má určitý vliv na bakterie. V práci chci zjistit, jak se liší vliv ultrazvuku na zástupce gram-negativních a gram-pozitivních bakterií a při jakých podmínkách (frekvence a výkon ultrazvuku, případně teplota).
Výzkumné předpoklady / výzkumné otázky:
Jaký vliv má frekvence/výkon ultrazvuku na bakterie?
Liší se vliv ultrazvuku na gram-negativní a gram-pozitivní bakterie?
Jaký vliv má tvar bakterií (tyčinky versus koky) na jejich citlivost na ultrazvuk?
Může ultrazvuk stimulovat růst bakterií?
Metoda:
Kultivace dvou typů bakteriálních kultur (Escherichia coli a Staphylococcus sp). Ultrazvuková lázeň. Stanovení počtu KTJ. Fluorescenční mikroskopie.
Technika práce, vyhodnocení dat:
Nejprve se nakultivuje dostatečné množství bakterií a nastaví se hustota suspenze pomocí přístroje ERBA DENSI-LA-METER II. Bakteriální kultury budou vystavené působení ultrazvuku v ultrazvukových lázních s různými parametry. Dále se bakterie budou kultivovat na tuhém kultivačním mediu v Petriho miskách v inkubátoru buněčných kultur IncuCell. U každého vzorku se spočítají kolonie tvořící bakterie (KTJ). Vliv ultrazvuku na bakterie bude vyhodnocený také pomocí fluorescenční mikroskopie (AxioImager Zeiss) a stanovení poměru živých a mrtvých buněk pomocí LIVE/DEAD Cell Viability Assay kit. Následně se z výsledných dat vytvoří grafy (např. Excel) a statisticky vyhodnotí.
Místo a čas realizace výzkumu:
Výzkum bakalářské práce bude realizován v laboratořích oddělení pro nanomateriály v přírodních vědách na Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.
Vzorek:
Bakterie Staphylococcus au. a Escherichia coli.
Seznam doporučené literatury
1. Pharma Reports: Klinicky významné bakterie. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-588-6.
2. KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-811-5.
3. GOERING, Richard V. a kol. Mimsova lékařská mikrobiologie. Vyd. 5. Praha: Triton, 2016. ISBN 978-80-7387-928-0.
4. JULÁK, Jaroslav. Úvod do lékařské bakteriologie. Vyd. 2. Praha: Karolinum, 2015. Univerzita Karlova. ISBN 978-80-246-3210-0.
5. SCHINDLER, Jiří. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. Vyd.2. Praha: Grada, 2014. Sestra. ISBN 978-80-247-4771-2.
6. MORABITO, Stefano. Pathogenic escherichia coli: molecular and cellular microbiology. Norfolk, UK: Caister Academic Press, 2014. 1 online resource. ISBN 978-19-082-3099-7.
7. MORSTEIN, Vojtěch. Jiná publikační činnost. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity [online]. Brno: Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, 2008-2017 [cit. 2017-04-25]. Dostupné z: http://www.med.muni.cz/ vmornst/ultrazv.htm
8. ČECH, Evžen a kol. Ultrazvuk v lékařské diagnostice a terapii. Praha: Avicenum, 1982.
9. HERCEG, Zoran a kol. The effect of high intensity ultrasound treatment on the amount of staphylococcus aureus and escherichia coli in milk. Food Technology and Biotechnology. 2012, 50(1), 46-52. ISSN 1330-9862. Dostupné také z: https://www.researchgate.net/publication/232786910_The_Effect_of_High_Intensity_Ultrasound_Treatment_on_the_Amount_of_Staphylococcus_aureus_and_Escherichia_coli_in_Milk
10. Densilameter II. Erba Group | Erba Lachema s.r.o. [online]. Brno: Erba Group, c2017 [cit. 2017-04-25]. Dostupné z: https://www.erbalachema.com/attachments/Densi-LA-Meter%20II-CZ+SK+EN+RU+PL.pdf
11. Oživování kultur ze želatinových disků. Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [online]. Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, 2011 [cit. 2017-04-22]. Dostupné z: http://www.sci.muni.cz/ccm/downl/oziv_GD.pdf
Seznam doporučené literatury
1. Pharma Reports: Klinicky významné bakterie. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-588-6.
2. KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-811-5.
3. GOERING, Richard V. a kol. Mimsova lékařská mikrobiologie. Vyd. 5. Praha: Triton, 2016. ISBN 978-80-7387-928-0.
4. JULÁK, Jaroslav. Úvod do lékařské bakteriologie. Vyd. 2. Praha: Karolinum, 2015. Univerzita Karlova. ISBN 978-80-246-3210-0.
5. SCHINDLER, Jiří. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. Vyd.2. Praha: Grada, 2014. Sestra. ISBN 978-80-247-4771-2.
6. MORABITO, Stefano. Pathogenic escherichia coli: molecular and cellular microbiology. Norfolk, UK: Caister Academic Press, 2014. 1 online resource. ISBN 978-19-082-3099-7.
7. MORSTEIN, Vojtěch. Jiná publikační činnost. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity [online]. Brno: Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, 2008-2017 [cit. 2017-04-25]. Dostupné z: http://www.med.muni.cz/ vmornst/ultrazv.htm
8. ČECH, Evžen a kol. Ultrazvuk v lékařské diagnostice a terapii. Praha: Avicenum, 1982.
9. HERCEG, Zoran a kol. The effect of high intensity ultrasound treatment on the amount of staphylococcus aureus and escherichia coli in milk. Food Technology and Biotechnology. 2012, 50(1), 46-52. ISSN 1330-9862. Dostupné také z: https://www.researchgate.net/publication/232786910_The_Effect_of_High_Intensity_Ultrasound_Treatment_on_the_Amount_of_Staphylococcus_aureus_and_Escherichia_coli_in_Milk
10. Densilameter II. Erba Group | Erba Lachema s.r.o. [online]. Brno: Erba Group, c2017 [cit. 2017-04-25]. Dostupné z: https://www.erbalachema.com/attachments/Densi-LA-Meter%20II-CZ+SK+EN+RU+PL.pdf
11. Oživování kultur ze želatinových disků. Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [online]. Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, 2011 [cit. 2017-04-22]. Dostupné z: http://www.sci.muni.cz/ccm/downl/oziv_GD.pdf
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.