Tato bakalářská práce se zabývá rozborem nebezpečí mikrobiologické kontaminace výrobků v podniku na výrobu potravinářských obalů. Cílem práce je analyzovat hygienickou situaci v podniku, teoreticky vyhledat místa s největší úrovní mikrobiologické kontaminace a provést citlivostní analýzu, ověřit výsledky analýzy měřením, navrhnout limitní hodnoty kontaminace, navrhnout a implementovat nápravná opatření, provést kontrolní měření a navrhnout možnost použití tohoto vypracovaného postupu i pro jiné aplikace. V práci jsou použity dvě metody stanovení mikrobiologické kontaminace povrchů, a to Hygicult testy a otisk sterilním filtračním papírem přeneseným na živnou půdu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the analysis of the risk of microbiological contamination of products in a food packaging company. The aim of this work is to analyse the level of the company hygiene. Sites with the highest level of microbiological contamination have been theoretically searched for. Sensitivity analysis has been performed and its results verified. Limit values of contamination have been suggested, and implementation of corrective measures proposed. Further, control measurements have been carried out and the possibility of using this elaborated procedure for other applications suggested. Two methods for the determination of microbiological contamination of surfaces are used, namely Hygicult tests and sterile filter paper print transfer to the nutrient broth.
Klíčová slova
systém HACCP, zdravotní nezávadnost, mikrobiologická kontaminace, Hygicult testy
Klíčová slova v angličtině
HACCP system, health safety, microbiological contamination, Hygicult tests
Rozsah průvodní práce
62 + 5 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem nebezpečí mikrobiologické kontaminace výrobků v podniku na výrobu potravinářských obalů. Cílem práce je analyzovat hygienickou situaci v podniku, teoreticky vyhledat místa s největší úrovní mikrobiologické kontaminace a provést citlivostní analýzu, ověřit výsledky analýzy měřením, navrhnout limitní hodnoty kontaminace, navrhnout a implementovat nápravná opatření, provést kontrolní měření a navrhnout možnost použití tohoto vypracovaného postupu i pro jiné aplikace. V práci jsou použity dvě metody stanovení mikrobiologické kontaminace povrchů, a to Hygicult testy a otisk sterilním filtračním papírem přeneseným na živnou půdu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the analysis of the risk of microbiological contamination of products in a food packaging company. The aim of this work is to analyse the level of the company hygiene. Sites with the highest level of microbiological contamination have been theoretically searched for. Sensitivity analysis has been performed and its results verified. Limit values of contamination have been suggested, and implementation of corrective measures proposed. Further, control measurements have been carried out and the possibility of using this elaborated procedure for other applications suggested. Two methods for the determination of microbiological contamination of surfaces are used, namely Hygicult tests and sterile filter paper print transfer to the nutrient broth.
Klíčová slova
systém HACCP, zdravotní nezávadnost, mikrobiologická kontaminace, Hygicult testy
Klíčová slova v angličtině
HACCP system, health safety, microbiological contamination, Hygicult tests
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Analyzovat situaci: popsat základní hygienickou situaci, zavedené standardy a opatření pro udržování hygieny.
2. Teoreticky vyhledat místa s největší úrovní mikrobiologické kontaminace. Provést citlivostní analýzu: zjistit vliv těchto kontaminovaných míst na kontaminaci výrobků.
3. Ověřit výsledky analýzy měřením.
4. Navrhnout limitní hodnoty kontaminace v souladu se standardy pro měření.
5. Navrhnout nápravná opatření. Po dohodě s technologem ověřit pomocí realizace vybraných nápravných opatření.
6. Provést kontrolní měření.
7. Navrhnout možnost použití vypracovaného postupu i pro jiné aplikace, například pro obaly používané v mikrobiologii i v genetice.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
V podnicích na výrobu potravinářských obalů je třeba dbát na zvýšenou hygienickou situaci a dodržovat zavedené standardy. Přesto se zde mohou vyskytovat kontaminovaná místa, která by následně mohla způsobit kontaminaci výrobků. Výstupem bakalářské práce bude ověření, zda jsou hygienické standardy nastaveny správně, provedení každoroční analýzy hygienické situace v podniku, popř. provedení nápravných opatření a vytvoření odborného článku.
Výzkumné předpoklady:
Pro vypracování této bakalářské práce se předpokládá nastudování hygienických norem a standardů, dle kterých spolu s výsledky analýzy a výsledky měření je třeba navrhnout limity a nápravná opatření. Druhým předpokladem je využití vypracovaného postupu v praxi i pro jiné aplikace ve spolupráci s firmou Faerch Plast a CXI.
Metoda:
Experiment.
Technika práce, vyhodnocení dat:
Analýza výrobní a hygienické situace. Návrh limitních hodnot a následných nápravných opatření.
Místo a čas realizace výzkumu:
Firma Faerch Plast a CXI. Říjen, listopad a prosinec 2018.
Vzorek:
Mikrobiologické stěry a vzorky.
Zásady pro vypracování
Cíle práce:
1. Analyzovat situaci: popsat základní hygienickou situaci, zavedené standardy a opatření pro udržování hygieny.
2. Teoreticky vyhledat místa s největší úrovní mikrobiologické kontaminace. Provést citlivostní analýzu: zjistit vliv těchto kontaminovaných míst na kontaminaci výrobků.
3. Ověřit výsledky analýzy měřením.
4. Navrhnout limitní hodnoty kontaminace v souladu se standardy pro měření.
5. Navrhnout nápravná opatření. Po dohodě s technologem ověřit pomocí realizace vybraných nápravných opatření.
6. Provést kontrolní měření.
7. Navrhnout možnost použití vypracovaného postupu i pro jiné aplikace, například pro obaly používané v mikrobiologii i v genetice.
Teoretická východiska (včetně výstupu z kvalifikační práce):
V podnicích na výrobu potravinářských obalů je třeba dbát na zvýšenou hygienickou situaci a dodržovat zavedené standardy. Přesto se zde mohou vyskytovat kontaminovaná místa, která by následně mohla způsobit kontaminaci výrobků. Výstupem bakalářské práce bude ověření, zda jsou hygienické standardy nastaveny správně, provedení každoroční analýzy hygienické situace v podniku, popř. provedení nápravných opatření a vytvoření odborného článku.
Výzkumné předpoklady:
Pro vypracování této bakalářské práce se předpokládá nastudování hygienických norem a standardů, dle kterých spolu s výsledky analýzy a výsledky měření je třeba navrhnout limity a nápravná opatření. Druhým předpokladem je využití vypracovaného postupu v praxi i pro jiné aplikace ve spolupráci s firmou Faerch Plast a CXI.
Metoda:
Experiment.
Technika práce, vyhodnocení dat:
Analýza výrobní a hygienické situace. Návrh limitních hodnot a následných nápravných opatření.
Místo a čas realizace výzkumu:
Firma Faerch Plast a CXI. Říjen, listopad a prosinec 2018.
Vzorek:
Mikrobiologické stěry a vzorky.
Seznam doporučené literatury
1) NECIDOVÁ, Lenka. HACCP - aktuální normativní a legislativní předpisy a jejich vývoj. Výživa a potraviny. 2014, 69(2), 33-34. ISSN 1211-846x.
2) SCHINDLER, Jiří. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. 2. vyd. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4771-2.
3) NĚMEC, Miroslav a Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie. Brno: Masarykova univerzita, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
4) HAMPLOVÁ, Lidmila et al. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
5) JULÁK, Jaroslav. Klinicky významné bakterie. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-588-6.
6) DEMNEROVÁ, Kateřina et al. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. ISBN 978-80-7080-957-0.
7) ČESKO. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ. Vyhláška č. 38 ze dne 19. ledna 2001 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy. In: Sbírka zákonů České republiky. 2001, částka 13, s. 672771. ISSN 1211-1244. Dostupné také z: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=38&r=2001
8) MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2. vyd. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-139-1.
9) KUSHWAH, Akash a Rajendra KUMAR. Haccp its need and practices. Acta Chemica Malaysia. 2017, 1(2), 1-5.
DOI 10.26480/acmy.02.2018.01.05. Dostupné také z: Researchgate.
10) RULÍK, Martin et al. Mikrobiální biofilmy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2747-8.
11) PODSTATOVÁ, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
Seznam doporučené literatury
1) NECIDOVÁ, Lenka. HACCP - aktuální normativní a legislativní předpisy a jejich vývoj. Výživa a potraviny. 2014, 69(2), 33-34. ISSN 1211-846x.
2) SCHINDLER, Jiří. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. 2. vyd. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4771-2.
3) NĚMEC, Miroslav a Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie. Brno: Masarykova univerzita, 2015. ISBN 978-80-210-7923-6.
4) HAMPLOVÁ, Lidmila et al. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
5) JULÁK, Jaroslav. Klinicky významné bakterie. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-588-6.
6) DEMNEROVÁ, Kateřina et al. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. ISBN 978-80-7080-957-0.
7) ČESKO. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ. Vyhláška č. 38 ze dne 19. ledna 2001 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy. In: Sbírka zákonů České republiky. 2001, částka 13, s. 672771. ISSN 1211-1244. Dostupné také z: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=38&r=2001
8) MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2. vyd. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-139-1.
9) KUSHWAH, Akash a Rajendra KUMAR. Haccp its need and practices. Acta Chemica Malaysia. 2017, 1(2), 1-5.
DOI 10.26480/acmy.02.2018.01.05. Dostupné také z: Researchgate.
10) RULÍK, Martin et al. Mikrobiální biofilmy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2747-8.
11) PODSTATOVÁ, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.