Diplomová práce se zaměřuje na řízení rizik u malých a středních podniků v době ekonomické krize. Konkrétně na restaurační zařízení v České republice a v Itálii. Jednotlivé kapitoly v teoretické části diplomové práce jsou zaměřeny na malé a střední podniky a jejich podporu ze strany státu nebo Evropské unie. Dále práce vymezuje pojem riziko, jeho klasifikaci, analýzu rizik, řízení rizik nebo metody pro snižování a stanovení rizik. Praktická část diplomové práce je věnována analýze současné situace v restauračních zařízeních, analýze rizik a hodnocení rizik. Analýza rizik probíhá za pomoci What-if a FMEA analýzy. Pomocí těchto metod jsou odhaleny nejzávažnější rizika, pro která jsou stanovena vhodná opatření k jejich eliminaci.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the risk management for small and medium-sized enterprises
in times of Economic crisis. Specifically for restaurants in the Czech Republic
and Italy. The individual chapters of the theoretical part of the thesis are focused on small and medium-sized enterprises and their support by the state or the European Union. It further defines the concept of risk, its classification, risk analysis, risk management or methods for reducing and determining risks. The practical part of the thesis is devoted to the analysis of the current situation in restaurants, risk analysis and risk assessment. The risk analysis is performed using What-if and FMEA analysis. With the help of these methods, the most serious risks are revealed, for which appropriate measures for their elimination are determined.
Diplomová práce se zaměřuje na řízení rizik u malých a středních podniků v době ekonomické krize. Konkrétně na restaurační zařízení v České republice a v Itálii. Jednotlivé kapitoly v teoretické části diplomové práce jsou zaměřeny na malé a střední podniky a jejich podporu ze strany státu nebo Evropské unie. Dále práce vymezuje pojem riziko, jeho klasifikaci, analýzu rizik, řízení rizik nebo metody pro snižování a stanovení rizik. Praktická část diplomové práce je věnována analýze současné situace v restauračních zařízeních, analýze rizik a hodnocení rizik. Analýza rizik probíhá za pomoci What-if a FMEA analýzy. Pomocí těchto metod jsou odhaleny nejzávažnější rizika, pro která jsou stanovena vhodná opatření k jejich eliminaci.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the risk management for small and medium-sized enterprises
in times of Economic crisis. Specifically for restaurants in the Czech Republic
and Italy. The individual chapters of the theoretical part of the thesis are focused on small and medium-sized enterprises and their support by the state or the European Union. It further defines the concept of risk, its classification, risk analysis, risk management or methods for reducing and determining risks. The practical part of the thesis is devoted to the analysis of the current situation in restaurants, risk analysis and risk assessment. The risk analysis is performed using What-if and FMEA analysis. With the help of these methods, the most serious risks are revealed, for which appropriate measures for their elimination are determined.
Analýza řízení rizik MSP v porovnání s vybranou zemí EU v době ekonomické krize.
Formulace závěrů a zhodnocení výzkumných otázek.
Zásady pro vypracování
Stanovení cílů a formulace výzkumných otázek.
Charakteristika vymezených rizik.
Obecný postup analýzy rizik a řízení rizik v MSP.
Analýza řízení rizik MSP v porovnání s vybranou zemí EU v době ekonomické krize.
Formulace závěrů a zhodnocení výzkumných otázek.
Seznam doporučené literatury
ČASTORÁL, Zdeněk. 2017. Management rizik v současných podmínkách. Praha: Univerzita Jana Ámose Komenského Praha. ISBN 978-80-7452-132-4.
HNILICA, Jiří a Jiří FOTR. 2009. Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2560-4.
OLSON, David L. and Desheng Dash WU. 2017. Enterprise Risk Management Models. 2th ed. Berlin: Springer-Verlag GmbH. ISBN 978-3-662-53784-8.
SMEJKAL, V a K. RAIS. 2013. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 4. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4644-9.
ČASTORÁL, Zdeněk. 2017. Management rizik v současných podmínkách. Praha: Univerzita Jana Ámose Komenského Praha. ISBN 978-80-7452-132-4.
HNILICA, Jiří a Jiří FOTR. 2009. Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2560-4.
OLSON, David L. and Desheng Dash WU. 2017. Enterprise Risk Management Models. 2th ed. Berlin: Springer-Verlag GmbH. ISBN 978-3-662-53784-8.
SMEJKAL, V a K. RAIS. 2013. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 4. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4644-9.