Želatina je široce využívána v různých průmyslových odvětvích a nanovlákenné vrstvy z tohoto biopolymeru přitahují díky své biokompatibilitě velkou pozornost. Želatina je však ve vodě rozpustná, což představuje významná omezení. V této práci byl ověřen návrh, který se týká zesíťování nanovlákenné vrstvy želatiny s dendrimery pomocí kyseliny polyakrylové. Výsledky dokazují, že použitím kyseliny polyakrylové rozpuštěné v dioxanu lze snížení rozpustnosti nanovlákenné vrstvy docílit.
Anotace v angličtině
Gelatin is widely used by various industries and nanofibrous layers of this biopolymer have received considerable attention due to its biocompatibility. However, gelatin fibrous structures are water soluble which limit their application in aqueous mediums. This master thesis deals with the verification of proposal concerning cross-linking the nanofibrous layer of fish gelatin and dendrimers by polyacrylic acid. The results show that by using of polyacrylic acid dissolved in dioxane the solubility of the nanofibrous layer can be reduced.
Želatina je široce využívána v různých průmyslových odvětvích a nanovlákenné vrstvy z tohoto biopolymeru přitahují díky své biokompatibilitě velkou pozornost. Želatina je však ve vodě rozpustná, což představuje významná omezení. V této práci byl ověřen návrh, který se týká zesíťování nanovlákenné vrstvy želatiny s dendrimery pomocí kyseliny polyakrylové. Výsledky dokazují, že použitím kyseliny polyakrylové rozpuštěné v dioxanu lze snížení rozpustnosti nanovlákenné vrstvy docílit.
Anotace v angličtině
Gelatin is widely used by various industries and nanofibrous layers of this biopolymer have received considerable attention due to its biocompatibility. However, gelatin fibrous structures are water soluble which limit their application in aqueous mediums. This master thesis deals with the verification of proposal concerning cross-linking the nanofibrous layer of fish gelatin and dendrimers by polyacrylic acid. The results show that by using of polyacrylic acid dissolved in dioxane the solubility of the nanofibrous layer can be reduced.
1. Seznamte se s problematikou síťování želatiny. Vypracujte rešerši na dané téma.
2. Navrhněte experimenty zabývající se problematikou síťování želatiny.
3. Vypracujte metodiku experimentu a jeho hodnocení.
4. Vyrobte sérii nanovlákenných materiálů a otestujte na nich síťování želatiny. Experimenty vyhodnoťte.
5. Diskutujte výsledky a navrhněte další postupy řešení daného problému.
Zásady pro vypracování
1. Seznamte se s problematikou síťování želatiny. Vypracujte rešerši na dané téma.
2. Navrhněte experimenty zabývající se problematikou síťování želatiny.
3. Vypracujte metodiku experimentu a jeho hodnocení.
4. Vyrobte sérii nanovlákenných materiálů a otestujte na nich síťování želatiny. Experimenty vyhodnoťte.
5. Diskutujte výsledky a navrhněte další postupy řešení daného problému.
Seznam doporučené literatury
1. MCMURRY, John. Organic chemistry. 8th ed. Belmont: Brooks/Cole, 2012. ISBN 978-0840054449.
2. MARK, James E. Polymer data handbook. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 2009. ISBN 978-019-5181-012.
3. LUKÁŠ, David. Fyzika polymerů. Vyd. 2. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2013. ISBN 978-80-7494-029-3.
4. PROKOPOVÁ, Irena. Makromolekulární chemie. Vyd. 2., přeprac. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007. ISBN 978-80-7080-662-3.
Seznam doporučené literatury
1. MCMURRY, John. Organic chemistry. 8th ed. Belmont: Brooks/Cole, 2012. ISBN 978-0840054449.
2. MARK, James E. Polymer data handbook. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 2009. ISBN 978-019-5181-012.
3. LUKÁŠ, David. Fyzika polymerů. Vyd. 2. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2013. ISBN 978-80-7494-029-3.
4. PROKOPOVÁ, Irena. Makromolekulární chemie. Vyd. 2., přeprac. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007. ISBN 978-80-7080-662-3.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Průběh obhajoby je zveřejněn pouze přihlášenému uživateli.