Bakalářská práce se zabývá tématem rostlinné výroby v zemědělském podniku Agro Bystřice a. s. a jejím dopadem na životní prostředí. Hlavním důvodem zvolení tohoto tématu byla možnost seznámit se s metodami pěstování cukrové řepy v podniku a zjistit, jaké jsou jejich pozitivní i negativní dopady nejen na životní prostředí, ale i na podnik a jeho okolí. Cílem je vyhodnocení vybrané činnosti rostlinné výroby z environmentálního, ekonomického a sociálního hlediska. V první části jsou popsány jednotlivé pojmy důležité k hodnocení metod a také vztah rostlinné výroby k životnímu prostředí. Aplikační část obsahuje výpočty a slovní zhodnocení na základě teoretických znalostí z první části. V závěru práce jsou shrnuty pozitivní i negativní dopady jednotlivých metod a z výsledných poznatků doporučeny možné budoucí kroky pro podnik Agro Bystřice a. s.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the crop production of agriculture company called Agro Bystřice a.s. and its impact on the environment. The main reason for choosing this toppic was the opportunity to get to know methods of growing the sugar beat in this company and to get to know their positive and also negative impacts not only on the environment but also on the company and its surroundings. The aim of the work is to evaluate choosen activity of the crop production from environmental, economical and social point of view. First part of the thesis is about main therms important for evaluating methods and also about relationship of crop production and environment. Applicaton part containts calculations and verbal evaluation based on knowledge from the first part. In conclusion the positive and negative impacts of methods are summarized and from the resulting knowledge are recommended possible future steps for the company Agro Bystřice a. s.
Klíčová slova
cukrová řepa, půda, rostlinná výroba, udržitelný rozvoj, zemědělství, životní prostředí
Bakalářská práce se zabývá tématem rostlinné výroby v zemědělském podniku Agro Bystřice a. s. a jejím dopadem na životní prostředí. Hlavním důvodem zvolení tohoto tématu byla možnost seznámit se s metodami pěstování cukrové řepy v podniku a zjistit, jaké jsou jejich pozitivní i negativní dopady nejen na životní prostředí, ale i na podnik a jeho okolí. Cílem je vyhodnocení vybrané činnosti rostlinné výroby z environmentálního, ekonomického a sociálního hlediska. V první části jsou popsány jednotlivé pojmy důležité k hodnocení metod a také vztah rostlinné výroby k životnímu prostředí. Aplikační část obsahuje výpočty a slovní zhodnocení na základě teoretických znalostí z první části. V závěru práce jsou shrnuty pozitivní i negativní dopady jednotlivých metod a z výsledných poznatků doporučeny možné budoucí kroky pro podnik Agro Bystřice a. s.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the crop production of agriculture company called Agro Bystřice a.s. and its impact on the environment. The main reason for choosing this toppic was the opportunity to get to know methods of growing the sugar beat in this company and to get to know their positive and also negative impacts not only on the environment but also on the company and its surroundings. The aim of the work is to evaluate choosen activity of the crop production from environmental, economical and social point of view. First part of the thesis is about main therms important for evaluating methods and also about relationship of crop production and environment. Applicaton part containts calculations and verbal evaluation based on knowledge from the first part. In conclusion the positive and negative impacts of methods are summarized and from the resulting knowledge are recommended possible future steps for the company Agro Bystřice a. s.
Klíčová slova
cukrová řepa, půda, rostlinná výroba, udržitelný rozvoj, zemědělství, životní prostředí
2. Specifika rostlinné výroby ve vztahu k ochraně životního prostředí.
3. Charakteristika vybraného podniku zabývajícího se rostlinnou produkcí.
4. Environmentální a ekonomické zhodnocení vybrané činnosti daného podniku.
5. Formulace závěrů a zhodnocení výzkumných otázek.
Zásady pro vypracování
1. Stanovení cílů a formulace výzkumných otázek.
2. Specifika rostlinné výroby ve vztahu k ochraně životního prostředí.
3. Charakteristika vybraného podniku zabývajícího se rostlinnou produkcí.
4. Environmentální a ekonomické zhodnocení vybrané činnosti daného podniku.
5. Formulace závěrů a zhodnocení výzkumných otázek.
Seznam doporučené literatury
BRASSLEY, Paul a R. J. SOFFE. 2016. Agriculture: A very short introduction. New York, NY, United States of America: Oxford University Press. ISBN 9780198725961
CAMPANHOLA, Clayton a Shivaji PANDEY. 2019. Sustainable food and agriculture: An integrated approach. London: Academic Press. ISBN 9780128121344.
HAUSEROVÁ, Eva, ed. 2018. Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století: Farmář, pastevec, sběrač. Soběstačnost farmy či usedlosti. Praha: Triton. ISBN 978-80-7553-582-5.
MOLDAN, Bedřich. 2015. Podmaněná planeta. Druhé, rozšířené a upravené vydání. Praha: Karolinum. ISBN 9788024629995.
SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. 2015. Podniková ekonomika. 6., přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck. ISBN 9788074002748.
BRASSLEY, Paul a R. J. SOFFE. 2016. Agriculture: A very short introduction. New York, NY, United States of America: Oxford University Press. ISBN 9780198725961
CAMPANHOLA, Clayton a Shivaji PANDEY. 2019. Sustainable food and agriculture: An integrated approach. London: Academic Press. ISBN 9780128121344.
HAUSEROVÁ, Eva, ed. 2018. Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století: Farmář, pastevec, sběrač. Soběstačnost farmy či usedlosti. Praha: Triton. ISBN 978-80-7553-582-5.
MOLDAN, Bedřich. 2015. Podmaněná planeta. Druhé, rozšířené a upravené vydání. Praha: Karolinum. ISBN 9788024629995.
SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. 2015. Podniková ekonomika. 6., přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck. ISBN 9788074002748.